Domowa nutella – idealna i zdrowa opcja na śniadanie, przekąskę lub lunch

Nutella to popularny czekoladowo-orzechowy krem do smarowania, uwielbiany nie tylko przez dzieci. Domowa nutella wykonana z owoców jak śliwki, daktyle albo banany, kakao czy czekolady, orzechów, mleka, albo nawet serka mascarpone może być równie smaczna, a w dodatku znacznie zdrowsza. W internecie dostępny jest niejeden przepis na domową nutellę. W tym artykule znajdziesz kilka najciekawszych, w tym w wersji owocowej, bez orzechów, a także z mleka, czekolady i miodu.
Domowa nutella ze śliwek, awokado i innych owoców

Domowa nutella fit to przede wszystkim wersja owocowa. Do przygotowania nutelli owocowej niezbędne są śliwki i awokado, ale nie tylko – dobrym uzupełnieniem będzie również banan, a według niektórych przepisów nawet mus jabłkowy.

Domowa nutella ze śliwek, awokado i banana – niezbędne składniki:

  • 1 duże awokado;
  • 200 g śliwek;
  • 1 banan;
  • łyżka miodu;
  • 3 łyżki kakao.

Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Owoce należy umyć, obrać i połączyć z innymi składnikami. Domowa nutella z awokado jest gotowa po zblendowaniu na gładką i jednolitą masę.

Możesz również skorzystać z innego przepisu i przygotować nutellę z innych owoców. Do przepisu wykorzystującego mus jabłkowy potrzebne będzie:

  • 200 g serka mascarpone;
  • 200 g musu jabłkowego;
  • 3 banany;
  • 4 łyżki kakao;
  • pół łyżeczki cynamonu.

Zacznij od obrania i pokrojenia bananów w plastry, a następnie połączenia ich z serkiem mascarpone i musem z jabłek. Dodaj kakao i cynamon, po czym zblenduj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Domowa nutella bez orzechów, czyli jak zapewnić smakołyk małym alergikom

Wśród najczęstszych alergii pokarmowych wymienia się właśnie alergie na różnego rodzaju orzechy. Jeśli dotyczy ona również Twoich dzieci, kremy, które je zawierają, mogą być dla nich potencjalnie niebezpieczne. W takim przypadku dobrze sprawdzą się owocowe przepisy podane wcześniej oraz przepis na nutellę zagęszczoną mleczną czekoladą. Co ciekawe, do jej przygotowania znów niezbędne będą śliwki.

Potrzebne składniki:

  • 50 g mlecznej czekolady;
  • 50 g cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 kg śliwek.

Domowa nutella ze śliwek i czekolady wymaga wstępnego przygotowania tych owoców, ich obrania, wypestkowania i podgrzewania w garnku po dodaniu cukru tak długo, aż stworzą gęstą masę. Najlepiej, jeśli będziesz gotować śliwki na małym ogniu przez 2-3 godziny. W ten sposób uzyskasz gęstą konfiturę, która stanie się podstawą do przygotowania domowej nutelli. Dopiero wtedy dodaj do niej czekoladę i kakao, po czym dokładnie mieszaj, aż składniki się połączą i gotowe – pyszna domowa nutella bez orzechów to świetny dodatek do kanapek, naleśników, a nawet śniadaniowej owsianki albo kaszy manny.

Domowa nutella z daktyli i innych nieoczywistych składników

Domowa nutella z daktyli to prawdziwa wersja fit ze świetnym, zdrowym i pełnowartościowym składem. Poza daktylami, w składzie pojawiają się inne nieoczywiste składniki, udowadniając, jak różnorodna i ciekawa może być domowa nutella. Przepis wymaga użycia blendera i podgrzania przygotowywanej masy.

Składniki:

  • 400 suszonych daktyli;
  • 100 g oleju kokosowego;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • 5 czubatych łyżek kakao.

Najpierw należy zmielić daktyle pozbawione pestek blenderem do uzyskania gładkiej masy. Następnie przełóż je do małego garnka, połącz z olejem kokosowym i podgrzej, aż olej całkowicie się rozpuści, cały czas delikatnie mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłą masę zdejmij z ognia, dodaj resztę składników i ponownie zblenduj. Domowa nutella fit z daktyli może być podawana na ciepło lub zimno. Zgęstnieje, jeśli na kilka godzin włożysz ją do lodówki.

Przepis na domową nutellę – przygotuj słodycz wraz z dziećmi

Czas na przepis na domową nutellę, która jest najbardziej zbliżona smakiem do oryginalnego kremu czekoladowo-orzechowego uwielbianego przez dzieci. W oryginalnym przepisie znajduje się cukier, jednak jeśli zależy Ci na nutelli w wersji fit, możesz zastąpić go dowolnym słodzikiem. Co ważne, w tym przepisie znajdują się orzechy, dlatego ten krem może nie być odpowiedni dla alergików.

Składniki potrzebne do przygotowania domowej nutelli:

  • 250 g orzechów laskowych;
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 250 ml mleka;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki cukru;
  • 3 łyżki kakao.

Jeśli używasz nieprażonych orzechów laskowych, najpierw upraż je na suchej patelni, podsmażając przez kilka minut, po czym obierz ze skórki. Jeżeli wybierzesz prażone orzechy, możesz pominąć ten krok.

Mleko wlej do małego garnka, dodaj cukier, kakao i połamaną czekoladę, po czym podgrzej na małym ogniu, żeby składniki się połączyły. Następnie naczynie zdejmij z ognia, dodaj orzechy, masło i miód. Całość blenduj, aż domowa nutella nabierze jednolitej konsystencji i gotowe – dzieci na pewno będą zachwycone.